Με το τέταρτο κύμα της πανδημία να μην έχει κορυφωθεί ακόμα, οι νεκροί να φθάνουν σε τριψήφιο νούμερο και οι διασωληνώσεις να τραβούν την ανηφόρα, το μήνυμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να εκπέμψει η κυβέρνηση παραμένει κενό γράμμα.
Χθες, στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ανακοινώθηκε αρχικά πως έχασαν τη ζωή τους 105 συμπολίτες μας από επιπλοκές που προκάλεσε στην υγεία τους ο κορονοϊός. Το βράδυ με νέα ενημέρωση έγινε γνωστό ότι υπήρξε καθυστερημένη ενσωμάτωση με αποτέλεσμα να προστεθούν ακόμα επτά θάνατοι και τον απολογισμό της ημέρας να φθάνει τους 112.
Τα σενάρια για τον Δεκέμβρη
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας βιώνουν τον μεγαλύτερο εφιάλτη της σύγχρονης ιστορίας με εκατοντάδες διασωληνώσεις (608) να χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για ένα εξαιρετικό δύσκολο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι ειδικοί προβλέπεται πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος θα γίνει την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, αν τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή δεν δουλέψουν να δούμε κορύφωση της πανδημίας κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Χθες, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν και θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές λέγοντας ότι θα επαναξιολογηθούν από την επιτροπή των ειδικών την επόμενη εβδομάδα.
Το Μαξίμου αποκλείει κάθετα το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown όμως κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει με δεδομένη την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.
Νοσοκομεία… ανάγκης
Με τον πανικό να αποτελεί κακό σύμβουλο η πολιτική ηγεσία του τόπου προχωρά σε «νοσοκομεία μιας νόσου».
Με έγγραφό της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα καλεί τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να προχωρήσουν σε «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο στις ΥΠΕ, με απόφαση του διοικητή του οικείου νοσοκομείου και του διοικητή της οικείας ΥΠΕ». Σημειώνεται ότι ο περιορισμός αφορά και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας. Εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».
Η εξέλιξη αυτή εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση όσο αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και αποδομεί το αφήγημα πως ενισχύθηκε το ΕΣΥ μέσα σε αυτά τα δύο κρίσιμα χρόνια. Την ίδια στιγμή, αποκλείει χιλιάδες ασθενείς με άλλες νόσους από την αναγκαία για αυτούς ιατρική περίθαλψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια τους την υγεία.